BİGA YATIRIM ORTAMI
Biga olarak; tarım, hayvancılık ve sanayide markalaşmış ürünleri ile dünya standartlarında üretim yapan; insana, doğaya ve çevreye saygılı, herkesin yaşamaktan huzur duyduğu modern bir ilçe olmak gibi bir hayalimiz var.
Biga; tarım, hayvancılık ve sanayinin birlikte sürdürülebilirliğine örnek bir bölgedir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında geniş bir idari alana sahip olan Biga, kendisine bağlı bulunan Yenice bucağının 1945, Çan bucağının da 1949 yılında ilçe merkezine dönüşmesiyle bucak sayısı 7’ye, köy sayısı da 110’a düşmüştür. Bugün ise 2 belde ve 108 köyü bulunmaktadır.
Odamızın 1800'lü yıllarda yayımlanan ticaret ve sanayi mevzuatına göre kurulduğu 1900'lü yılların başındaki belgelerden anlaşılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında kapanan Odamız 1973 yılında yeniden kurulmuştur. 1500’ün üzerinde üyemiz bulunuyor.
İlçe merkezinde 55 bin, köyler ve beldelerde 45 bin olmak üzere 100 binin üzerinde nüfusu olan Bigamızda 2 fakülte ve 1 meslek yüksek okulunda 10 bine yakın öğrenci eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.
Biga, jeopolitik öneminin yanında ekonomik açıdan da Çanakkale ekonomisinin lokomotifi konumundadır. İlçe ekonomisinin ana belirleyici unsuru tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin Çanakkale genelinde üretilen toplam miktarın % 50 kadarı Biga’da üretilir. Tarım genellikle makine ile yapılmakta olup, üst düzeyde teknolojiden yararlanılmaktadır.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, günebakan, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. Cevizli lokumu, peynir helvası ve köftesi meşhur olan Biga’mızda üretilen “peynir tatlısı” ülkemizin dört bir yanında talep gören bir gıda mamulü haline gelmiştir.
Biga’da ana gelir kaynağı “tarım ve hayvancılık” olmakla birlikte son yıllarda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bazı sanayi kuruluşları Biga’dan dünyanın birçok ülkesine üretmiş oldukları mamulleri ihraç etmektedirler.
Türkiye ekonomisinin merkezi durumundaki İstanbul ve Kuzeybatı Marmara`nın artık tıkanma noktasına gelmesiyle birlikte, “Biga” ulusal ve uluslararası yatırımcıların ilgi odağı durumundadır.
Bu anlamda, yüzde 47`si orman alanı olan Biga, 108 köyü ve 2 beldesi ile Türkiye`nin önemli süt, et, çeltik, sebze ve meyve merkezi durumundadır.
Biga; et ve süt üretimine dönük büyükbaş hayvancılığında ve kanatlı eti üretiminde Türkiye’nin önemli bir merkezidir. Çanakkale’de toplamda yılda 543.558 ton süt üretilirken Biga’daki üretim 107 bin ton (günlük 300 ton) kadardır.
Ticari hayat Biga’da çok canlıdır. İlçe merkezinde yaklaşık 3500 adet irili ufaklı işyeri mevcut olup, ülke genelinde üretilen ya da ithal edilen tüm mal ve hizmetleri Biga’da bulmak mümkündür. İnsanı çalışkan ve girişimci bir ruha sahiptir.
Tarım ve hayvancılıktaki modernizasyon ve buna bağlı olarak üretim potansiyelinin yükselişi, Bakacak ve Taşoluk Barajlarının devreye girmesi ile binlerce dönümlük yeni arazilerin sulanabilir olmasıyla adeta bir gıda cenneti olmaya adaydır.
Biga ilçe merkezi modern şehir yaşamına dair bir çok sorununu aşmış, bazı şehir donatıları açısından ilkleri gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Odamız 1995 yılından itibaren İlçemizde Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yoğun çalışmalar ve girişimler içinde bulunmuş ve bugünkü Biga OSB’nin mevcut hale gelmesinde önemli katkılar sağlamıştır.
Yaklaşık 1000 dönüm üzerine kurulu Biga OSB’ye 500 dönüm genişleme sahası ilave edilmiştir.
Biga’da ayrıca 2 küçük sanayi sitesinde 370 işyerinde 1000’in üzerinde çalışan vardır. 3’ncü küçük sanayi sitesi kurulması çalışmaları devam etmektedir.
Zahireciler Sitesi’nin farklı sektörlerden işyerlerince doldurulması nedeniyle Biga Ticaret Borsası öncülüğünde Göktepe Köyü’nde yeni bir gıda ve zahire toptancıları sitesi kurulmaktadır.
Biga ilçe merkezinde kalan deri işleme sanayicilerimiz için uygun bir yer belirlenmiş durumdadır.
Biga Fuarı, Güney Marmara’nın gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel yönlerden tanıtımı ve imajı açısından her geçen yıl daha büyük bir rol üstlenmektedir.
İhracat: Biga’nın 2019 yılı ihracatı 1 milyar doların üzerindedir.
İSO 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Odamıza kayıtlı 6 üyemiz bulunmaktadır.
BAŞLICA SANAYİ SEKTÖRLERİMİZ
Gıda (Et, Süt, Un, Yem, Çeltik,
Sebze, Meyve, Salça,
Konserve, Domates,
Biber, Mısır…),
• Demir-çelik,
• Enerji,
• Mobilya,
• Tersane,
• Madencilik,
• Dericilik,
• Tarım Makinaları imalatı…
BİGA HAKKINDA
|
Bunları biliyor muydunuz? |
·Biga Eti'nin Türkiye'nin en iyi eti olduğunu, ·Biga Köftesi'ni yemeden Biga'ya gelmiş olunamayacağını, ·Biga'nın sütü, yoğurdu, peynir tatlısı, paça çorbası, cevizli lokumu, peynir helvası, domatesi, pirinci, kavunu, biberi, fasulyesinin meşhur olduğunu, ·Biga Kıspeti'nin meşhur olduğunu ve Kıspet Ustası İrfan Şahin'in UNESCO tarafından onurlandırıldığını, ·Biga dericiliği'nin meşhur olduğunu, ·Türkiye’nin en büyük özel sektör demir-çelik fabrikasının birisi (İÇDAŞ) ve Türkiye’nin en büyük mobilya fabrilarından birisinin (DOĞTAŞ) Biga’nın sınırları içinde kurulduğunu, ·Türkiye’nin en fazla köye sahip ilçelerinden biri olduğunu, ·Biga, Türkiye’nin önemli süt, et, çeltik, un, yem, sebze ve meyve üretim merkezi durumundadır. Bu durumun ilçe için kulanılan “Türkiye’nin Hollandası” deyimini ortaya çıkardığını, ·Türkiye’nin toplam süt üretiminin % 1’inin Biga ilçesinde gerçekleştirildiğini, ·Turşuluk, salçalık ve közlenmiş kapya biberlerinin en güzelinin Biga’da yetiştirildiğini… |
“Fırsat Penceresi”
|
1 – Biga’dan alıp dünyaya ne satabilirsiniz?
Et, süt ürünleri, balık konserve, un, yem, işlenmiş deri, mobilya, demir-çelik, işlenmiş doğal taş, mermer, sebze ve meyve konservesi, dondurulmuş gıda, turşu, salça…
2 – Biga’da yatırım yapmak ister misiniz?
Biga; enerji, liman, lisanslı depoculuk, tersane, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yatırım için uygun bir bölgedir. Yatırım için yardımcı olabilecek kuruluşlar; * Biga Ticaret ve Sanayi Odası * Biga Organize Sanayi Bölgesi * Biga Sanayici ve İş Adamları Derneği
3 – Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 02-04 Ekim 2020 (www.bigafuari.org.tr) Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması
4 – Biga İndirimli Alışveriş Günleri
5 – Biga Alışveriş ve Kültür Festivali |
www.bigatso.org.tr